El modernisme als nostres cellers

Celler de Rocafort de Queralt: la joia modernista de Cellers Domenys

Un dels més bells exponents de l’arquitectura modernista d’inicis del segle XX és el celler de Rocafort de Queralt, ubicat al nord-est de La Conca de Barberà. Aquesta “catedral del vi” va ser erigida l’any 1918 pel deixeble de Gaudí Cèsar Martinell. El celler, declarat bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya, és l’espai on Cellers Domenys elabora el reconegut cava Les Tres Naus.

Aquest singular espai, encarregat a l’arquitecte a principis de segle XX pel Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Rocafort de Queralt, va construir-se en tres fases (1918, 1931 i 1947). El resultat de tot plegat, és un espai d’atrevides formes arquitectòniques i importants innovacions tècniques per a la producció de cava.

A la façana, l’obra combina els maons cuits instal·lats als arcs de portes i finestres, amb frisos de rajola ceràmica a la cornisa. En aquesta composició de la façana hi destaca un gran finestral. A l’interior, pren rellevància la gran alçada de cadascuna de les tres naus, compostes per arcs parabòlics realitzats amb maó cuit. La cava, ubicada a la planta subterrània del celler, és un espai fresc, amb una temperatura constant els 365 dies de l’any.

És en aquest enclavament on Cellers Domenys elabora, en el més absolut silenci i repòs, els caves Les Tres Naus, entre els quals destaquen el cava reserva, de criança especial, i el cava rosat, elaborat amb la varietat de raïm autòctona de La Conca de Barberà, el Trepat.

Celler de Pira: bé cultural d'interès local

El celler de Pira és una obra de planta rectangular i distribució basilical. La façana, a peu de la carretera comarcal que travessa La Conca de Barberà, té una composició de finestres verticals disposades de forma simètrica, per sobre de dues portalades de mig punt. Aquestes finestres, fetes de maó vist, estan acompanyades per un sòcol de maçoneria a la part baixa. La cornisa està elaborada amb rajola, maó i teules.

Ja a l'interior del recinte, l'obra compta amb una nau central i dues naus laterals, amb estructura d'arcs parabòlics de maó i entramat de fusta, tot seguint els vessants de la coberta de teula ceràmica vermella. Les tines interiors s’organitzen en quatre fileres, dues de centrals i dues que ocupen completament les naus laterals. Sota, s'hi situen els cups subterranis. El Sindicat Agrícola de Pira es va crear l'any 1917 i les obres van començaren el 1919.