Viticultura

Gestió curosa de vinyes per garantir una matèria de primera qualitat als cellers

El Departament de Viticultura de Cellers Domenys és una de les principals aportacions que ofereixen els serveis de l’organització, en un primer estadi, a tots els socis i sòcies de l’entitat. Gestió rigorosa de finques i de varietats de raïm, control i recomanació de tractaments, atenció d’incidències a les vinyes, contenció de plagues, proves de maduració...

Múltiples factors i tasques que Cellers Domenys aporta a fi de garantir una producció d’excel·lent qualitat a l’entrada als cellers. Uns serveis que s’estenen durant tota la campanya, des de la brotació dels ceps, fins a la poda i posterior repòs de la vinya.

Vols conèixer el cicle vegetatiu de la vinya? Te l’expliquem!

Abril

La brotació dels ceps marca l’inici d’una nova anyada: macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay, moscat, trepat, ull de llebre, garnatxa, cabernet, merlot... les millors varietats blanques i negres de raïm esperen pacients les primeres aigües de primavera. Aquest és “el despertar” de la vinya.

Juny – Juliol

Vinyes que a poc a poc trenquen el seu color bru i castany, a vegades rogenc, per tornar verdes i ufanoses. El paisatge va tenyint-se de colors vius, joves i alegres, formant lentament un mar plàcid de fruits madurs: amb raïms daurats i raïms violacis.

Setembre

Sinònim de verema. Primerenca al Baix Penedès i més tardana a La Conca de Barberà. És l’etapa d’esplendor màxima de la vinya, l’instant òptim de maduresa dels fruits: la dolçor pren el relleu de l’acidesa. És un dels moments més apassionants en aquest recorregut.

Els socis de Cellers Domenys combinen la recol·lecta manual, selectiva i curosa en les vinyes podades en vas i emparrades, i la recol·lecta mecanitzada, intensiva i de gran agilitat en les vinyes emparrades. Una època de treball dur, de sol a sol, per obtenir els brots de raïm en el seu moment més idoni. Una precisió necessària per portar als cellers una matèria primera d’alta qualitat.

Octubre – Novembre

A poc a poc, tot entrant a l’avantsala de la tardor i amb l’arribada dels primers freds, les fulles dels ceps prenen colors mostasses, ocres, rogencs i granes. Els incipients vents gèlids, les temperatures minvants i les pluges de tardor fan la resta: la caiguda de la fulla de la vinya omple el sòl d’un ampli ventall de colors. La vinya es prepara per hivernar.

Gener – Febrer

El fred atura el cicle vegetatiu dels ceps. En aquest lapsus de temps, els pagesos socis de Cellers Domenys estampen el seu caràcter a les formes de la que serà la nova vinya. La curosa poda dels ceps és una tasca que requereix experiència i destresa, ja que regularà el creixement i la productivitat de les vinyes per a la nova anyada.