L'elaboració del cava

L’elaboració del cava a partir del nostre vi

El nostre vi blanc és la base per a l’elaboració dels caves Les Tres Naus. L’elaboració és fruit de la combinació de tres de les millors varietats de raïm conreades per Cellers Domenys: Xarel·lo, Macabeu i Parellada. Extraordinàriament, s’empra també la varietat autòctona de La Conca de Barberà per a l’elaboració de cava rosat: el Trepat.

L’ampolla de cava s’omple de vi i se li afegeixen llevats i sucres, abans de tapar-la hermèticament. Aquest procés rep el nom de tiratge. Segons la proporció de les varietats de raïm emprades obtindrem un determinat cava. La combinació dels diferents vins a l’ampolla rep la denominació de cupatge.

Tot seguit les ampolles seran dipositades a les caves, horitzontalment. La segona fermentació es produirà dins de l’ampolla durant nou o més mesos, per l’acció dels llevats al sucre. A poc a poc, es formaran l’escuma i les bombolles del cava. És el temps de criança. Les ampolles es col·loquen posteriorment quasi en vertical als pupitres perquè el solatge sedimenti al tap de l’ampolla. Manualment les ampolles es remouran lleugerament per facilitar aquesta sedimentació.

Finalment les darreres operacions que es realitzaran són el degollament, per eliminar els sediments del tap de l’ampolla i la incorporació de licor d’expedició, per donar la dolçor desitjada al cava. Segons la quantitat de sucre emprat es determinarà el tipus de cava resultant.