Història

Un somni que engegava a principis del segle XX

Són uns 100 anys els que narren la història de Cellers Domenys. Des de principis del segle XX, el treball constant, el servei, l’atenció als socis i clients, i la il·lusió han estat els motors per convertir-se en una entitat competitiva, arrelada al territori i compromesa amb l’entorn. El fruit de l’esforç de moltes generacions ha convertit l’entitat en una de les principals cooperatives vinícoles de Catalunya.

Cellers Domenys, abans anomenada Agrícola i Secció de Crèdit de Sant Jaume dels Domenys, és una entitat que estima la terra que des de 1917 l’ha vist créixer unint, amb el pas dels anys, l’experiència i la tradició amb l’esperit jove, dinàmic i innovador de la cooperativa.

És bonic mirar enrere i fer memòria per veure el que representa la cooperativa des d’aquell llunyà 29 de setembre de 1917. L’acta fundacional de la cooperativa, anomenada llavors “Sindicat Agrícola i Caixa Rural”, reflexa clarament aquest esperit d’unió d’esforços entre els agricultors socis.

Amb el pas dels anys la cooperativa ha anat creixent constantment. Mostra d’aquest fet és el celler principal de l’entitat, inaugurat l’any 1961 i ubicat al terme municipal de Sant Jaume dels Domenys. Una obra que amb les ampliacions realitzades amb els anys ha assolit una important capacitat productiva: una de les més importants de tot el Penedès.

I fruit del complex mapa cooperatiu català i de la necessitat de seguir alimentant un esperit 100% associatiu, Cellers Domenys ha liderat una etapa de fusions cooperatives iniciada l’any 2005. En aquest sentit, l’organització amb seu a Sant Jaume dels Domenys s’ha anat fusionant amb altres entitats del territori, a fi de formar una cooperativa més sòlida, millor organitzada i amb una gran projecció de futur. Una actitud adreçada a unir esforços i crear sinergies entre les cooperatives catalanes del sector de la vitivinícola.

Fusions realitzades:

  • 2006 - Sindicat Cambra Agrícola de Banyeres del Penedès (1918), anomenat posteriorment Cooperativa Agrícola i Caixa Rural de Banyeres del Penedès
  • 2010 - Sindicat Agrícola de La Bisal del Penedès (1920), anomenat posteriorment Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de La Bisbal del Penedès
  • 2011 - Sindicat Agrícola de Rocafort de Queralt (1918), anomenat posteriorment Cooperativa Agrícola de Rocafort de Queralt
  • 2011 - Sindicat Cooperatiu Agrícola de Blancafort (1896), anomenat posteriorment Cooperativa Agrícola de Blancafort
  • 2014- Sindicat Agrícola de Rodonyà (1931), anomenat posteriorment Agrícola i Secció de Crèdit de Rodonyà
  • 2015 - Sindicat Agrícola de Pira (1917)


Saber-ne més:

Descarregar les Actes Fundacionals de 1917 >>

Descarregar els Estatus Socials de 1919 >>